Hooggevoelig (HGP) en hoogsensitief (HSP) worden vaak door elkaar gehaald, maar zijn niet hetzelfde. Het geeft vaak verwarring en draagt niet bij aan een gerichte aanpak van klachten die mensen hierdoor kunnen ervaren.
Wat is hoogsensitief HSP staat voor “Highly Sensitive person” of hoogsensitief persoon. Hoogsensitiviteit is geen aandoening, maar een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Volgens professor en klinisch psycholoog Elke van Hoof is één op de vijf mensen in meer of mindere mate sensitief is. De een is wat laag en de ander juist zeer sensitief. Hoogsensitief verwijst volgens haar alleen maar naar de hoeveelheid informatie die iemand uit de omgeving verwerkt. Deze mensen nemen namelijk veel informatie uit hun omgeving op en tegelijkertijd verwerken ze deze ook diepgaand. Ook raakt het zenuwstelsel sneller overprikkelt. Wanneer alle details worden opgemerkt en alles heftiger binnenkomt doordat zij ontvankelijker zijn voor zintuigelijke prikkels zoals geluid, licht, geuren en zichtbare bewegingen, raakt het zenuwstelsel sneller uitgeput. Elke van Hoof concludeert met hoofdscans, dat HSP’ers de wereld echt op een andere manier beleven dan mensen die deze eigenschap niet hebben. Ze dénken anders.
HSP’ers kunnen veel last hebben van angst en depressie, van werkstress en van stress in het algemeen. Dat geldt niet voor elke HSP’er, maar er is wel een verhoogde kwetsbaarheid. HSP volwassenen kunnen ook vaak afstevenen op een burn-out omdat ze hun grenzen niet kunnen bewaken en zichzelf wegcijferen. Veel HSP’ers krijgen ook te maken met pesterijen.
Wat is hooggevoelig Hooggevoeligheid beschrijft Elke van Hoof als een emotionele reactie die iemand door overprikkeling als gevolg van veel informatie krijgt. Het betreft een verhoogde kwetsbaarheid of overgevoeligheid die zich uit in een (over) emotionele reactie. Dit kan ontstaan door een opeenstapeling van stress die niet tijdig heeft kunnen ontladen. Ook het niet goed verwerken van trauma’s kan leiden tot hooggevoeligheid. Hooggevoeligheid is dus niet aangeboren, maar eerder een reactie op stress of een stressvolle gebeurtenis. Wanneer je hooggevoelig bent, dan dan kan deze hooggevoeligheid veel impact op je dagelijks leven en functioneren hebben.
Hans de Waard, founder van Body Mind Release therapie, geeft aan dat beperkende gevoelens en overtuigingen in combinatie met het gemis van bepaalde positieve gevoelens direct van invloed zijn op de natuurlijke bescherming tegen projecties, prikkels en informatie vanuit de omgeving van een hooggevoelige. De meeste hooggevoelige mensen dragen gevoelens als zelfbestraffing, schuld en lijden bij zich. Dit in combinatie met de redder uit willen hangen en over je grenzen heen laten gaan. De natuurlijk bescherming is daardoor weg en de deur staat wagenwijd open voor het binnen laten komen van andermans energie. Ook angst voor de toekomst en in je eigen kracht te staan, kan er voor zorgen dat iemand onbewust onbeschermd ballast wil overnemen van anderen.
Hieronder een filmpje van Prof. Dr. Elke van Hoof
Herkenbaar? Herken jij jezelf hierin en wil jij graag minder “last” hebben van je hooggevoeligheid, dan is Body Mind Release therapie echt iets voor jou en ik kan het weten als ervaringsdeskundige!!
Vraag een vrijblijvende intake met mij aan zodat we samen kunnen kijken wat ik voor jou kan betekenen.